تحولات لبنان و فلسطین

«انتخابات، مهم‌ترین رویداد سیاسی سال جاری ما خواهد بود و در همین چارچوب مسئولیت‌های گوناگونی را برابر مؤلفه‌های چهارگانه امنیت، رقابت، مشارکت و سلامت در دستور کار داریم».

توجه اجتهادی با توجه به زمان ومکان/ قدس در آستانه شروع ثبت‌نام انتخابات، مقدمات افزایش مشارکت را بررسی می‌کند

به گزارش قدس آنلاین، این جملات را احمد وحیدی، وزیر کشور  دیروز در یک کنفرانس مطبوعاتی به خبرنگاران گفت.

منوچهر متکی، رئیس هیئت اجرایی و سخنگوی شورای وحدت نیز با حضور در سومین مجمع عمومی جامعه جوانان متحد اسلامی، اذعان کرد احزاب سیاسی می‌توانند با استفاده از فرصت انتخابات، داشته‌های خود را به میدان آورده و در تولید نشاط انتخاباتی و مشارکت مردم مؤثر باشند. حال سؤال اینجاست که دستگاه‌ها چگونه می‌توانند تدابیری بیندیشند تا آمارهای مشارکت در انتخابات بالا رود.

دکتر ابوالفضل ظهره‌وند، کارشناس مسائل سیاسی معتقد است: «با توجه به شرایط کنونی کشور، وزارت کشور و شورای نگهبان می‌توانند آمار مشارکت را بالا ببرند. ما در شرایط ویژه‌ای قرار داریم که لازم است تدابیر جدی اندیشیده شود و برای بالا رفتن ضریب مشارکت، دقت بیشتری لحاظ شود. مسئولان مربوط باید فضا را باز کنند تا مشارکت بالا رود. احزاب باید مشارکت خود را افزایش دهند و این تصور که به صورت لیستی بخواهند افراد را  وارد مجلس کنند، این امکان را کاهش می‌دهد. اگر این احساس به وجود بیاید که نقش مردم کمرنگ است آسیب جدی به میزان مشارکت خواهد زد».

وی با تأکید بر اینکه استانداردها و ضوابط باید به شکل جزیی مشخص شود، افزود: «اینکه ۶ ماه مانده به انتخابات، وزارت کشور ابتکاری داشته است، می تواند منجر به بالا رفتن فرصت مشارکت شود. البته باید مسئله استانداردها و ضوابط هم حداقلی در نظر گرفته شود و این استانداردها را به دقیقه ۹۰ نینداخت».

این کارشناس مسائل سیاسی در خصوص ضرورت حضور پررنگ احزاب گفت: «این پنج ماه باقیمانده موقعیتی است که دیدگاه‌های جریانات در حوزه های مختلف در رسانه ملی و فضای مطبوعاتی طرح شوند. احزاب مشکل اساسی دارند؛ چرا که بیشتر نماینده جریانات هستند تا طبقه اجتماعی و گفتمان روشن. در حالی که باید متکی به منافع و مسائل امنیت ملی باشند. فرایندی که توسط احزاب طی شده، اشتباه است و در بسیاری از موارد احزاب، نماینده جریانات بریده از اتفاقات اجتماعی‌اند. در انگلیس حزب کارگر فرایند رشد خود را  منطبق با طبقه خود طی می کند و این مسئله درباره جریان محافظه کار و ثروتمند انگلیس نیز صادق است، اما در ایران با عدم رعایت این نکته، این چالش داخلی موجب می‌شود سیاست‌های کلی در صحنه سیاسی منعکس نشود».

ظهره‌وند افزود: «مردم نگاه مطمئن به احزاب ندارند و تمام این احزاب به نوعی پرونده‌هایشان بسته شده است. بنابراین می‌بینیم در مجلس کنونی شفاف‌سازی آرا تصویب نشد. به همین دلایل است که مردم بی‌اعتماد شدند و سطح مشارکت، در مسیر نزولی قرار گرفت و به همین دلیل در انتخابات ریاست جمهوری مشارکت کافی نبود».

وی اذعان کرد: «تا پیش از انتخابات شورای نگهبان باید ملاک‌ها مشخص شود و مجتهدان شورای نگهبان قبل از اطلاع از دیدگاه جامعه نباید به اجتهاد دست بزنند. چون در اجتهاد باید شرایط زمانی و مکانی لحاظ شود. وقتی شرایط امروز با چهار سال پیش و هشت سال قبل متفاوت است، شورای نگهبان باید در مؤلفه‌های اجتهادش ترتیب اثر دهد و برای کمک به شورای نگهبان، باید فضای اجتماعی را باز کرد و دیدگاه‌های مختلف را بیان کرد. وقتی دیدگاه بیان نشود، مجتهد از شرایط جامعه دور خواهد ماند و تکرار نتایج گذشته با لحاظ شدن گذشته به اجتهاد خواهد انجامید».

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.